W maju w Specjalnym Ośrodku Szkolno Wychowawczym w Wielgiem odbyły się zajęcia pt. „Wiosenna Kanapka”- ze względów epidemiologicznych w związku z trwającą pandemią COVID-19 zajęcia odbyły się w każdej grupie z osobna. Na zajęciach wychowankowie poznali korzyści wynikające ze spożywania zdrowych posiłków, dowiedzieli się jak ważna jest zbilansowana dieta, bogata w produkty zbożowe i 5 porcji owoców, warzyw i soków. Ważnym aspektem zajęć było uświadomienie wychowankom, iż wybór właściwych produktów w naszej codziennej diecie ma ogromne znaczenie dla zapewnienia zdrowia, energii życiowej i dobrego funkcjonowania, gdyż podstawową zasadą zdrowego żywienia jest duże urozmaicenie spożywanych pokarmów. Wychowankowie sami wybrali produkty, z których powinna się składać ich kanapka. Następnie pod kierunkiem wychowawców samodzielnie przygotowały kolorowy posiłek z dostępnych zdrowych produktów.

Wszyscy wychowankowie z wielkim zapałem wykonywali swoją pracę, której rezultatem były różnorodne i bardzo kolorowe kanapki. Można było na nich znaleźć sałatę, pomidory, ogórki, szczypiorek, rzodkiewkę, a także oliwki, które nie tylko dodawały kanapkom uroku i smaku, ale przede wszystkim sprawiły, że kanapki te były bardzo zdrowe. Przygotowane kanapki wszystkim bardzo smakowały, większość kanapek została od razu zjedzona przez dzieci.

Autor: Paulina Trojanowska

image1
image2
image3
image4
Obraz 008